Afgelopen woensdag heeft er in het Esports Talent Center hier op Papendal een toernooi plaatsgevonden voor esporters met een beperking. Zij spelen de normale spellen maar kunnen gebruik maken van bepaalde aanpassingen.

Woensdag was het eindelijk zo ver, de jeugd van Klimmendaal heeft zich in het Esports Talent Center Gelderland verzameld voor een heus Esports Toernooi. Tijdens dit toernooi werd er FIFA 23 en Fortnite gespeeld tegen zowel elkaar als tegen andere plekken in Nederland. Zo werd er tegen o.a. een team uit Den Haag gespeeld. De doorgang van het toernooi kwam voor Klimmendaal wel wat in gevaar na een brand op hun eigen locatie. Gelukkig kon ETCG bijspringen om zo hun eigen locatie beschikbaar te stellen voor dit mooie event.

De belangrijkste aanpassing bij het aangepast gamen zit hem in de controler waar de spelers gebruik van maken. Door verschillende beperkingen kan het moeilijk zijn om de klassieke controler vast te houden en goed te kunnen gebruiken. Verschillende game bedrijven waaronder Microsoft X-box hebben een adaptive controller uitgebracht. Hierdoor kunnen mensen met een beperking alle games blijven spelen.

Ook was er pers aanwezig om dit gave evenement vast te leggen en werd er in interviews het belang van dit aangepast gamen verder uitgelegd. Zowel Omroep Gelderland als het NOS jeugdjournaal waren aanwezig. Het is voor deze jeugd soms lastig om samen met vrienden activiteiten te ondernemen. “Door deze aanpassingen kan er volop gegamed worden met vrienden in een fijne sociale omgeving. Hierdoor is de eenzaamheid onder deze groep een stuk minder”, legt Siem ons uit.

Na afloop was er voor de deelnemers een medaille en een gratis kaartje voor een grote gamebeurs genaamd Gameforce in Utrecht. Het item gemaakt door de NOS is op donderdag 15 juni uitgezonden tijdens het jeugdjournaal op NPO3.