Vorige week donderdag werden de FIFA-spelers vergezeld door Tjerk, een jongen die als prijs een dag mocht meetrainen omdat hij het uniek esports event had gewonnen. Tjerk is een jongen met een lichamelijke beperking, maar ondanks zijn handicap heeft hij het door middel van een aangepaste controller voor elkaar gekregen om te kunnen gamen.. Door zijn moeilijkheden met het bewegen van zijn handen, armen en nek, was een speciale controller de enige manier waarop Tjerk zijn passie voor gaming kon beleven.

Bij deze training werden de vier huidige esporters en Tjerk begeleid door FIFA -coach Jelte. Na een gezamenlijke opstart, waarbij de training werd uitgelegd, begonnen alle spelers aan enkele potjes FIFA. Terwijl ze speelden, observeerde Jelte aandachtig en gaf hij waardevolle tips om de spelers te helpen hun vaardigheden te verbeteren. In de laatste fase van de training speelden de spelers onderling een toernooitje om de training mooi af te sluiten.

Wat Tjerks’ aangepaste controller zo bijzonder maakt, is dat deze door zijn vader is ontworpen. Ondanks dat zijn vader geen ervaring heeft met gamen, besloot hij om een oplossing te vinden waarmee Tjerk kan genieten van zijn hobby. Hij haalde de hele PlayStation-controller uit elkaar en paste alle knoppen aan, zodat ze gemakkelijk bereikbaar waren voor Tjerk. Deze knoppen werden voor hem geplaatst, zodat hij ze niet hoefde vast te houden. Dankzij deze op maat gemaakte controller kan Tjerk blijven gamen. “In het begin was het wel even wennen, maar nu ik het een tijdje doe, gaat het steeds beter,” zei Tjerk.

Het verhaal van Tjerk laat zien dat gamen voor iedereen toegankelijk kan zijn, ongeacht hun beperkingen. Het was een prachtige en bijzondere ervaring voor zowel Tjerk als het ETCG om te zien hoe deze uitdaging op een positieve manier werd aangepakt.