Maak kennis met Jeroen Cretier, een opkomende ster van het ETCG. Ontdek in het onderstaande interview hoe hij via Discord zijn weg vond naar competitief gamen, met als hoogtepunt de overwinning op de City Showdown in Rotterdam als onderdeel van team Arnhem.

Hoe ben je bij het ETCG terechtgekomen?
Ik ben bij het ETCG gekomen via de app Discord, waarin verschillende soorten games staan waarvoor je je kunt aanmelden. Ik heb me toen aangemeld en kreeg daarna een berichtje van de huidige coach Ralph Tesselhof en coördinator, Donny Stumpel, dat ik bij het ETCG mocht aansluiten. Sindsdien maak ik deel uit van het team.

Welke game speel je momenteel en wat zijn je belangrijkste prestaties tot nu toe?
Ik speel momenteel de game League of Legends. League of Legends is een strategisch teamspel waarin teams van vijf personen in een vaste arena tegen elkaar strijden. Iedere speler heeft daarbij een eigen rol en een eigen “champion”. Hoewel ik nog geen belangrijke prestaties heb behaald, heb ik wel een erg leuke prestatie bereikt met het ETCG team. We hebben namelijk met het team van de stad Arnhem de City Showdown in Rotterdam gewonnen. Dit toernooi vond plaats tussen verschillende studentensteden, en wij waren het beste team.

Wat is je meest leerzame ervaring bij het ETCG?

Mijn meest leerzame ervaring bij het ETCG is het accepteren van feedback en deze feedback verwerken en er daadwerkelijk iets mee doen. Dit was vroeger mijn grootste “valkuil” en ook een van mijn grootste leerdoelen om aan te werken. Gelukkig is dit gelukt. Als ik een leerzame ervaring in het spel moet kiezen, dan is het dat niet alles draait om kills maken, maar vooral om het behalen van objectives.

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou als professionele esporter? (Als je naar Papendal komt)
Meestal ga ik eerst naar de sportschool, waar ik rond 10 uur ben. Na het sporten ga ik naar Papendal toe om te trainen, waar ik altijd om 12.00 uur aankom. De officiële training begint dan nog niet, maar ik speel altijd zelf wat potjes om te oefenen en om warm te draaien. We trainen officieel drie uur per dag, maar vaak verlengen we dit door eerder te beginnen of langer door te gaan. Na de training ga ik weer naar huis en train ik daar verder voor mezelf.

Op welk aspect van je spel focus je momenteel het meest om jezelf hierin te verbeteren?
Ik focus mij nu het meest op het behouden van controle over het spel, dus niet op een te hoog tempo spelen maar alles gecontroleerd aanpakken.

Hoe ziet jouw lange termijnvisie eruit en wat zijn je doelen voor de toekomst in de esports?
Ik ben de laatste twee jaar pas serieus bezig met esports. Op mijn 25ste ben ik een klein beetje aan de oude kant voor de esports, dus wil ik het komende jaar volledig benutten om mezelf op de kaart te zetten. De komende drie jaar wil ik volop meedoen en mijn vaardigheden verder ontwikkelen.

Welke adviezen zou je willen geven aan jongeren die ook dromen van een carrière in esports?
Het belangrijkste advies dat ik jongeren zou willen geven is dat ze altijd hun eigen weg moeten volgen en zich niets moeten aantrekken van anderen. Je moet altijd volledig achter je eigen keuzes staan. Daarnaast is het essentieel om esports te combineren met een gezonde levensstijl, inclusief goede voeding, voldoende slaap en aandacht voor je mentale welzijn. Dat betekent dus niet alleen maar als een zombie op je kamer zitten en de hele dag gamen; er komt veel meer bij kijken.

Wat zijn een paar misvattingen over esports die je zou willen ontkrachten?
De grootste misvatting is dat esports alleen draait om gamen, gamen, gamen. Het omvat veel meer, vooral op mentaal gebied. Om een goede esporter te zijn, moet je niet alleen goed kunnen gamen, maar ook goed in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen en gezond te eten. Dit helpt je geconcentreerder te spelen en verbetert je prestaties in het spel.

Hoe ga je om met de constante evolutie en veranderingen van games?
Ik blijf altijd hetzelfde spel spelen en investeer in alles wat nodig is om het spel op zijn best te kunnen spelen. Wanneer er updates uitkomen, integreren we deze in onze trainingen. We leggen de veranderingen direct uit en passen onze strategieën aan, zodat we altijd up-to-date blijven.

Hoe denk je dat de esports-wereld zich zal ontwikkelen in de komende jaren en welke rol wil jij daarin spelen? (Sporter/coach/fan)
Ik verwacht dat de esports-wereld zich de komende jaren enorm zal ontwikkelen, vooral met projecten zoals het ETCG. We zien al grote ontwikkelingen in Azië, waar esports zeer populair is geworden. Persoonlijk vind ik het erg leuk om te doen en ik zou graag zo lang mogelijk als esporter actief willen blijven.