In dit interview spreken we met Senne Woudt, een getalenteerde 20-jarige FC24 speler (voorheen bekend als FIFA). Als lid van het ETCG-team heeft Senne zich ontwikkeld tot een topcompetitieve speler en is hij inmiddels doorgestroomd naar het Vitesse esports team. Met zijn team heeft hij in 2023 de Nederlandse kampioenstitel veroverd. In dit interview gaan we dieper erop in hoe hij bij ETCG terechtkwam, wat hij daar geleerd heeft en welke adviezen hij heeft voor jonge esporters.

Hoe ben je bij het ETCG terecht gekomen?
Ik ben bij het ETCG terechtgekomen via een toernooi dat werd gedeeld op Instagram. Ik zag de aankondiging en had me direct aangemeld. Het toernooi werd georganiseerd door Donny Stumpel, de coördinator van het ETCG samen met Renzo, ( de FIFA coach op het ETCG).  Er deden 15 mensen mee aan het toernooi. Wanneer je in de top 3 eindigde, kreeg je de mogelijkheid om een jaar lang mee te lopen bij het ETCG. Ik eindigde in de top 3 en zo ben ik hier beland.

Welke game speel je momenteel en wat zijn je belangrijkste prestaties tot nu toe?
Ik speel momenteel FIFA, dat nu bekend staat als EA FC. Mijn beste en belangrijkste prestatie tot nu toe is de transfer die ik heb gemaakt naar Vitesse.

Wat is je meest leerzame ervaring bij het ETCG?
Het meest leerzame wat ik hier heb geleerd, zijn de dingen van teamwork. Dit komt doordat je een langere periode aan iets samenwerkt waardoor je ook een sterkere band creëert. Ik geloof ook dat dit helpt om ieder individu beter te maken.

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou als professionele esporter? (Als je naar papendal komt)
Meestal word ik wakker rond 9 uur. Dan maak ik me klaar en begin ik met warm spelen, waarbij ik de vaardigheden oefen die ik de voorgaande weken heb geleerd. In de middag ben ik vaak op Papendal aanwezig voor de gezamenlijke training. We hebben meestal specifieke doelen voor de week waar we ons op focussen. Na afloop van de training ga ik naar huis en ga ik meteen avondeten. Vaak train ik na het eten nog even door, gericht op de doelen die we die dag hebben gekregen.

Op welk aspect van je spel focus je momenteel het meest om jezelf hierin te verbeteren?
Het aspect waar ik nu het meeste op focus is de ‘opbouw’. Dit betekent dat je vanuit de verdediging naar de aanval toe moet opbouwen. Hier ben ik het meeste mee bezig, omdat dit een belangrijk aspect is voor het spel.

Hoe ziet jouw lange termijnvisie eruit en wat zijn je doelen voor de toekomst in de esports?Mijn grootste doel is om de Europese titel te winnen. We zijn in Nederland al kampioen geworden en ik werk al samen met een managementteam. Dus in Nederland heb ik veel successen geboekt, nu wil ik dat ook op Europees niveau gaan doen.

Welke adviezen zou je willen geven aan jongeren die ook dromen van een carrière in esports?
Een van mijn belangrijkste adviezen is om voldoende te slapen, goed te letten op je voeding en om heel veel te oefenen. Maar wel in met mate dus niet te veel achter elkaar. Het is belangrijk om dit goed te verdelen en regelmatig pauzes te nemen. Daarnaast is het ook belangrijk om je om je goed te kunnen blijven focussen, waardoor voldoende slaap en de juiste voeding belangrijk is.

Wat zijn een paar misvattingen over esports die je zou willen ontkrachten?
De grootste misvatting is denk ik dat esporters geassocieerd worden met mensen die op zolder zitten met een zak chips. Als ik aan oudere mensen vertel dat ik een esporter ben, denken ze direct dat ik de hele dag alleen maar achter een scherm zit. Er komt echter veel meer bij kijken dan dat. Aspecten zoals een goed slaapritme zijn belangrijk en daarnaast is het ook belangrijk om mentaal en fysiek scherp te zijn. Onze professionele begeleiders besteden hier veel aandacht aan, want gezond in je stoel zitten speel je beter.

Hoe ga je om met de constante evolutie en veranderingen van games?
Elke keer wanneer er een verandering in het spel is of wanneer er een nieuwe game uitkomt, moet direct al je aandacht daar naartoe gaan. Je moet meegaan met de ontwikkelingen in het spel, anders loop je achter. Aan nieuwe dingen moet je wennen en je moet ze toepassen in je speelstijl.

Hoe denk je dat de esports-wereld zich zal ontwikkelen in de komende jaren en welke rol wil jij daarin spelen? (Sporter/coach/fan)
De Esports wereld wordt echt steeds groter. Vorig jaar vond bijvoorbeeld een WK plaats dat twee weken lang in Saudi-Arabië werd gehouden, wat veelzeggend is. Hoewel het om het spelen van een spel gaat, groeit de competitieve scène enorm. Ik verwacht nog wel een tijdje door te spelen, maar als ik besluit te stoppen, zie ik mezelf wel als coach van een team. Het lijkt me vooral leuk om spelers te helpen tijdens de game en om de analyse te doen voor en na een trainingen/ wedstrijden. Eigenlijk doe je als coach alles wat de jongens nodig hebben en dat vind ik leuk.