Ryan Mertens, een 21-jarige Valorant-speler uit Amsterdam, schittert bij ETCG. In dit interview bespreken we hoe hij bij ETCG terechtkwam, wat hij daar geleerd heeft en welke adviezen hij heeft voor jonge esporters.

1. Hoe ben je bij het ETCG terecht gekomen?
Donny Stumpel, de coördinator van het ETCG, stuurde me destijds een bericht. Hij vertelde me dat er try-outs waren voor het Esports Talent Center Gelderland. Toen heb ik me opgegeven, en ik werd gekozen. Toen is het allemaal begonnen.

2. Welke game speel je en wat zijn je belangrijkste prestaties tot nu toe?
Ik speel de game Valorant. Mijn beste prestaties tot nu toe zijn dat ik de top 4 heb behaald in de Red Bull Campus Clutch van Nederland en de 4e plaats bij de Valorant King Super Cup van Alienware.

       3. Wat van soort game is Valorant?
Valorant is een 5×5 tactisch spel waarbij het doel is om de Spike te planten of te ontwapenen. Spelers hebben slechts één leven per ronde en de wedstrijd wordt gewonnen door het team dat als eerste 13 van de 25 ronden wint. In elke wedstrijd moeten teams zowel aanvallen als verdedigen. Het aanvallende team moet de bom begeleiden, zodat deze wordt geplant en ontploft op punt A, B, of C op de kaart. Als de bom niet op tijd onschadelijk wordt gemaakt door het verdedigende team, wint het aanvallende team.

Valorant gaat niet alleen over wapens en munitie, maar omvat ook agenten met veelzijdige, snelle en dodelijke vaardigheden. Aan het begin van elke ronde kunnen spelers wapens en vaardigheden kopen door op B te drukken. Elke keer dat een speler een ronde overleeft, kan hij naar de volgende ronde gaan en zijn ongebruikte items pakken.

4.Wat is je meest leerzame ervaring bij het ETCG?
Het meeste wat ik bij het ETCG heb geleerd is op mentaal gebied, vooral hoe je positief kunt blijven tegenover teamgenoten toe en hoe je negatieve invloeden kunt afweren. Daarnaast heb ik ook veel geleerd over de game zelf en dingen zoals hoe je snel kunt reageren op geluiden en kleuren.

5.Hoe ziet een typische dag eruit voor jou als professionele esporter? (als je naar papendal komt)
Meestal word ik wakker rond half 9. Dan maak ik me direct klaar voor de dag en speel ik nog een potje thuis. Nadat ik dat heb gedaan, bereid ik me voor op de training. Rond 12 uur vertrek ik met het openbaar vervoer naar Papendal en ben daar rond half 3. We beginnen dan direct met de trainingen en met bijpraten met iedereen. Tijdens de training krijgen we vaak een stukje theorie en daarna kunnen we die theorie toepassen in de game. Als de training klaar is, rijd ik vaak met de coach mee naar huis. Eenmaal thuis ga ik direct avondeten. Vaak heb ik dan nog van 20:00 tot 23:00 uur oefenwedstrijden en dat is het einde van mijn dag.

6. Op welk aspect van je spel focus je momenteel het meest om jezelf hierin te verbeteren?
Ik focus me nu voornamelijk op de ‘game knowledge’. Dat betekent dat ik me richt op het begrijpen van de game, het leren lezen van situaties en om daar effectief op te kunnen reageren.

7. Hoe ziet jouw langetermijnvisie eruit en wat zijn je doelen voor de toekomst in de esports?
Mijn langetermijnvisie is om eerst mijn studie af te maken, wat binnen één tot twee jaar klaar zal zijn. Daarna wil ik graag fulltime gamen binnen een team. Ik streef ernaar om onder contract te staan en samen te wonen met mijn team. Daarnaast wil ik graag rondreizen voor toernooien en zoveel mogelijk spelen als mogelijk is.

8. Wat zijn een paar misvattingen over esports die je zou willen ontkrachten?
De eerste misvatting vind ik dat mensen esportsers associëren met dikke jongens op de zolderkamer die alleen maar aan het gamen zijn. Dit is niet het geval, want esports is serieuze topsport. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik dit wilde doen, dachten ze dat het alleen maar om gamen ging en dat ik de hele tijd achter de tv of laptop zou zitten. In werkelijkheid komt er veel meer bij kijken dan alleen dat. Je moet namelijk goed op je voeding letten en ook fysieke trainingen doen.

9.Hoe ga je om met de constante evolutie en veranderingen van games?
Het belangrijkste is om te blijven leren. Elke dag biedt nieuwe kansen om nieuwe dingen te leren, en ik zie elke verandering als een nieuwe uitdaging om samen met het team aan te gaan. Dat maakt het ook zo leuk en speciaal. Hierdoor kun je als esporter ook uniek blijven.

10.Hoe denk je dat de esports-wereld zich zal ontwikkelen in de komende jaren en welke rol wil jij daarin spelen? (sporter/coach/fan)
Ik denk dat esports uiteindelijk groter kan worden dan voetbal! Ik zou graag blijven spelen, maar naarmate ik ouder word, kan dat lastiger worden. Op een gegeven moment kun je misschien niet meer tegen jongere spelers spelen, omdat zij dan een sneller reactievermogen hebben. Als ik niet meer zou kunnen spelen, zou ik graag coach of manager willen worden van een team. Het is voor mij belangrijk om altijd deel uit te maken van een team en goed te kunnen functioneren, hierdoor creëer je ook goede vriendschappen, vooral door het reizen.

11.Welke adviezen zou je willen geven aan jongeren die ook dromen van een carrière in esports?
Mijn eerste advies zou zijn om je school af te maken, omdat ik dat belangrijk vind. Daarnaast moet je voldoende tijd te besteden aan esports, maar het is ook belangrijk om buiten de game nog andere leuke activiteiten te doen. Het leven zou niet alleen om gamen moeten draaien.

Screenshot