Op zaterdag 16 december vond de 3e editie van de City Showdown plaats in de Esports Space van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Zowel de finals van ‘’EA FC24’’ als ‘’League of Legends’’ werden dominant gewonnen door de esporters vanuit het Esports Talent Center om zo de titel ‘’Beste stad’’ binnen te slepen.

 

City Showdown
De competitie omvat een spannende aanloop tot aan de finales middels een puntensysteem. Een verloren match sluit op deze manier de winst niet uit en zo is er niet direct sprake van afvallende teams. Deelnemers van iedere winnende esports titel werden beloond met individueel prijzengeld. De stad met de meeste punten werd gekroond tot winnaar van de City Showdown en ging met de bonusprijs naar huis. De esports titels waren als volgt:

  • EA Esports FC (FIFA 24), 1vs1
  • League of Legends, 5vs5
  • Rocket League, 3vs3

Naast de vurige strijd voor de winst vertegenwoordigt de City Showdown een belangrijke samenwerking tussen onderwijsinstellingen. Alle scholen zijn toegewijd aan het bieden van eersteklas esports-onderwijs. Via deze weg fungeert City Showdown als katalysator om onderlinge connecties te formeren. Zo ontstaat er een omgeving van gedeelde kennis en expertise tussen scholen om samen naar het grotere doel te werken; een levendige esports-community waar lokaal talent wordt gevoed inclusief een platform om op te schitteren.

 

Samenstelling Team Arnhem
Vanuit het talentenprogramma in het Esports Talent Center worden talentvolle gamers opgeleid tot potentiële esporters. Tot op heden heeft dit zijn vruchten afgeworpen en hebben meerdere talenten inmiddels professionele contracten lopen in Nederland, België en Duitsland. Het gloednieuwe ‘’League of Legends’’ team in het ETCG kwam uit voor Team Arnhem, evenals onze uitblinkende esporter Senne Woudt bij ‘’EA FC24’’.

Gezien de esports titel ‘’Rocket League’’ geen plaats kent in het Esports Talent Center is de zoektocht gestart naar Arnhems Rocket League talent. De link met de studenten esportsvereniging Dorans was snel gelegd wat heeft geleid tot een geweldige samenwerking. De Dorans hebben drie getalenteerde Rocket League spelers kunnen inbrengen om deelname aan City Showdown te verwezenlijken. Tevens zijn desbetreffende spelers studerend aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Radboud Universiteit en de Universiteit van Utrecht.

 

Voorbeeld van afbeeldingVerloop van toernooi
Van begin tot eind was er een sterk gevoel van samenhorigheid aanwezig in Team Arnhem. Er stond één doel voor ogen; de winst pakken om zo de intensieve trainingen in het Esport Talent Center om te zetten in succes!

In de groepsfase was er bij iedereen van Team Arnhem sprake van een moeizame start. Er werd binnen iedere titel een wedstrijd gewonnen en verloren. Uiteindelijk wisten de spelers van EA FC24 en League of Legends vanuit verloren games voordelige informatie te verkrijgen om in volgende rondes de tegenstander te slim af te zijn. Deze vaardigheid is te danken aan het talentenprogramma waarbij de esporters veel aandacht besteden aan zelfreflectie en review van gameplay. Tevens liet EA FC24 esporter Senne Woudt wederom zijn individuele klasse zien op het grote toneel. Ook had de aanwezigheid van League of Legends coach Ralph Tesselhof een significante rol in het verloop van het toernooi. Zo werden op de juiste momenten cruciale strategische beslissingen gemaakt om het team naar de winst te loodsen. De titels EA FC24 en League of Legends werden opgeëist door Team Arnhem na dominante overwinningen in de knock-outs en finals.

Daarnaast een zeer eervolle vermelding voor de Rocket League team die vierde werden in een enorm uitdagend speelveld. Op dusdanig korte termijn hebben desbetreffende spelers zich voorbereid op het toernooi, waarbij ze niet eens eerder hebben gestreden als één team. Het toont veel talent en vastberadenheid om een competitie in te stappen als underdogs en mee te doen in de halve finales tussen grootmachten in de Rocket League scene.

 

Onderzoek naar esports vaardighedenVoorbeeld van afbeelding
Als side activity werd er vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen ook aandacht besteed aan onderzoek naar cognitieve en motorische vaardigheden van de deelnemende esporters. Voorafgaand aan de City Showdown is er hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van een fysieke esports testbatterij met de focus op een coherentie van cognitie en motoriek.

Cognitieve vaardigheden zijn gemeten middels computer specifiek testen via Aimlabs (reactiesnelheid, visueel ruimtelijk), Online assessment (patroonherkenning) en literair onderbouwde vragenlijsten (emotieregulatie, communicatie en concentratie).

Motorische vaardigheden zijn gemeten middels fysieke testen via BlazePods reaction lights (reactiesnelheid) en de BLOC test (hand-oog coördinatie).

 

Lidl Nederland
Vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen en het Esport Talent Center heerst ideologie om esporters buiten het presteren om ook te stimuleren een gezonde voeding te implementeren in het dagelijks leven als topsporter. Met de hulp van Lidl Nederland is dit verwezenlijkt bij de City Showdown door middel van het leveren van gezonde snacks en drinken tijdens het evenement.

 

Het volledige toernooi is terug te kijken op Twitch via:

https://www.twitch.tv/esportsspace/v/2005534203?sr=a&t=15275s