Gamen is momenteel niet weg te denken onder jongeren, het is dé hobby van bijna ieder kind. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut (bron www.gameninfo.nl ) gamet 89% van de kinderen in het basisonderwijs, waarin bijna 38% dagelijks gamet. Alleen kan bij gamen ook verslaving en ongezonde leefstijl op de loer liggen. Belangrijk dus dat kinderen en hun omgeving hierover voorlichting kunnen krijgen zodat ze een goede balans kunnen vinden in hun gamegedrag en hun andere activiteiten, zoals school, studie, sport en vrienden.

De Gelderse Sport Federatie heeft in samenwerking met Koen Schobbers, auteur van het boek Mijn Gamende Kind daarom een voorlichtingsprogramma voor scholen geschreven. Zijn expertise en ervaringen op gebied van gaming en voorlichting is de basis voor het theoretische gedeelte van het lesprogramma. Het doel van het voorlichtingsprogramma is niet alleen om kinderen te informeren over bijvoorbeeld het belang van een gezonde leefstijl en bewust omgaan met gamen/schermgebruik maar laat ook de mogelijkheden zien die er zijn om zich te ontwikkelen in de snelgroeiende wereld van het gamen en esports.

”Verrassend leuk en leerzame les voor de kinderen. Niet alleen de tips over bewust gamen, maar ook wat je leert van gamen en de toekomstige werkmogelijkheden in deze groeiende industrie.”

Roel Hazenberg leerkracht groep 6 van De Wegwijzer uit Winssen

Inhoud
Door middel van een educatief, informatief  en afwisselend programma bestaand uit een theoretisch en praktisch gedeelte willen we kinderen op een speelse manier inzicht geven hoe ze bewust en vitaal om kunnen gaan met gamen. Hierbij is er sprake van een voorlichting waar kinderen informatief worden bijgepraat over het belang van onder andere bewegen en schoolprestaties. Daarnaast is een leuke gymles ontwikkeld in samenwerking met House of esports waarin het integreren van bewegen met gaming aan bod komt. Dit geeft leerkrachten ook inzicht om gaming elementen in te zetten tijdens de gymles of bij beweegactiviteiten.

”De gymles met game elementen uit de game Fortnite! Zo wordt het spelveld kleiner naarmate het spel vordert, zijn er ballen te vinden om kinderen . En met extra lintjes kan er een extra ‘leven’ worden behaald. Ik merk dat de kinderen de les erg leuk vonden. Je merkt dat zij de spelelementen uit de game herkennen en daar enthousiast van worden.”

Buurtsportcoach Stefan Jolij en gymleraar in de gemeente Beuningen

Tot slot: voor ouders, leerkrachten en overige betrokkenen is het ook mogelijk een specifieke informatieve webinar te volgen van Koen Schobbers.  Tijdens deze webinar vertelt Koen over de gaming wereld, waar je als ouders op kunt letten en hoe zijn eigen ervaring was als gamend kind. Onderbouwt met onderzoek en eigen ervaring vertelt hij hoe je je kind kan leren verantwoord om te gaan met gamen.

Overige feedback leerkrachten:

  • Leuke interactie in de voorlichting. Betrokkenheid direct groot vanuit de kinderen.
  • Leuk dat alle rollen binnen Esports worden beschreven. Er is meer dan alleen esporter zijn.
  • Wat leer je van gamen is een leuke toevoeging.
  • De aansluitende gymles is een dikke plus en zorgt ervoor dat het geen theoretisch brok info wordt.

Doelgroep
De voorlichting les, zowel theorie als praktijk, is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (groep 6,7 en 8), maar ook voor de brugklas is het zeker een leuke en leerzame les. Voor ouders en leerkrachten bieden we optioneel een online module aan.

Kosten
Er zijn diverse mogelijkheden en pakketten aan te vragen. Afhankelijk van de wensen van de school bieden wij een voorstel op maat aan.

Voor meer informatie en de mogelijkheden over het voorlichtingsprogramma kunt u contact opnemen met:

  • Jurjen.engelsman@geldersesportfederatie.nl  of 06-24512081
  • Tijn.polman@geldersesportfederatie.nl