Het Esports Talent Center Gelderland is officieel geopend op topsportcentrum Papendal door Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland. De opening betekent de aftrap van het Gelderse topsporttraject voor getalenteerde esporters die coaching krijgen van professionele trainers in eRacing, Valorant en FIFA. Ook worden ze begeleid door onder andere voedingsexperts. Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland om het bewustzijn onder jongeren over verantwoord gamen te vergroten.

Een walhalla voor gamers
Het Esports Talent Center Gelderland bevindt zich in topsportcentrum Papendal en is uitgerust met de nieuwste gaming-apparatuur. De ruimte wordt gebruikt voor gaming op topniveau en voor voorlichting over verantwoord gamen. Jan Markink had de eer om het esports-centrum te openen. “Het Esports Talent Center is een waar walhalla voor gamers,” aldus Markink. “We zijn blij dat we hier rolmodellen binnen esports kunnen neerzetten om jonge gamers te inspireren om een gebalanceerd leven te hebben met voldoende beweging, slaap, sociale contacten en tijd voor school.” De eerste gamers die deelnemen aan het esportstraject hebben zich vorige maand gekwalificeerd via online try-outs.

Reguliere sportkennis vertaald naar esports
Het Esports Talent Center Gelderland wordt opgezet volgens het principe van de Regionale Training Centra, zoals deze ook in reguliere sporten worden vormgegeven. Kennis over talentontwikkeling wordt vanuit de reguliere sport vertaald naar esports door onder meer Topsport Gelderland en het lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dat wil onder andere zeggen dat binnen het programma ook aandacht is voor belangrijke thema’s zoals voeding, slaap, herstel en een talentvolle leefstijl.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

   

Topsport- en esportsprovincie
Gelderland wordt landelijk en internationaal gezien als dé topsportprovincie van Nederland. De provincie biedt een flink aantal programma’s en mogelijkheden om aanstormend topsporttalent op professionele wijze te ondersteunen. Daarnaast trok Gelderland de afgelopen jaren al meerdere grote internationale sporttoernooien naar zich toe en staan er verschillende grote events op de planning, waaronder het WK BMX. Dankzij de vele topsportprogramma’s draait Nederland mee in de absolute wereldtop in veel disciplines en deze lijn wil de provincie met het Esports Talent Center ook doortrekken naar pro gaming. De provincie Gelderland gaf afgelopen jaar groen licht voor de ontwikkeling van dit unieke en ambitieuze esportsproject. Een ruime meerderheid stemde tijdens vergadering van de Provinciale Staten in met de ontwikkeling van het Esports Talent Center Gelderland.

Ondersteund door het bedrijfsleven
Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland, georganiseerd door Topsport Gelderland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, gesteund door bekende partners uit de sport, het onderwijs, gaming en meer. Dit alles zonder winstoogmerk. Opbrengsten zitten in ontwikkeling van sporters, kennis, innovaties en meer bewustzijn bij veel Gelderse kinderen en jongeren. Het Esports Center biedt talentvolle esporters een veilige opleiding in de richting van wellicht een carrière in esports.